1. Hizmetler
  2. Sistem Entegrasyonu
  1. Uygulama Performans Yönetimi
  2. Hizmet Masası
  3. Log Yönetimi
  4. Kimlik Yönetimi
  5. Ağ ve Sistem Yönetimi
  6. Proje Yönetimi
  7. Etki Alanı Kurulumu ve Yönetimi

Sistem Entegrasyonu

Uygulama Performans Yönetimi

Java ve .NET teknolojileri, yapı itibarıyla diğer teknolojilerden farklıdır. Kontrol edilebilir altyapıları sayesinde kurumsal yazılımlarda yaygın olarak tercih edilirler. Bu iki teknolojinin de üzerinde çalıştığı sanal makineler bulunmaktadır ve bu yapı, ek yazılımlar kullanılarak uygulamaların bütünü hakkında teknik bilgi elde edilebilmesini sağlar. Uygulama performans yönetimi yazılımları, kurumsal uygulamaların iki uzak ucu arasındaki (kullanıcıdan veritabanına kadar) işlemlerin ve bu işlemlerde kullanılan bütün katmanların izlenmesi, meydana gelen hataların tespit edilmesi ve belirlenen servis seviyelerinin değerlendirilmesi konularında bilgi işlem ekiplerine yardımcı olur.

Bu tür uygulamalarda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar, izleme yazılımının varolan sisteme ek bir yük getirmemesi ve sistemin işlevini yerine getirmesine engel olmamasıdır. Aynı zamanda izleme yazılımının varolan kod üzerinde değişiklik yapmayı gerektirmiyor olması ve canlı ortamlarda 7/24 kullanılabilmesi tercih edilir. Alangoya Bilgi Teknolojileri, uygulama performans yönetimi alanında varolan en iyi araçları kullanarak kurumsal uygulamaların sürekli kullanılabilir, performanslı ve verimli çalışmasına katkıda bulunmaktadır. Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen bizimle irtibata geçin.

Hizmet Masası

Hizmet Masası (Service Desk), kuruluşlarda kullanıcılar ile bilgi işlem ekipleri arasında merkezi irtibat noktası olarak hizmet veren, olay ve sorun kayıtlarının tutulduğu, kurumsal bilgi ağacının oluşturulmasuna yardım eden ve iş akışlarının otomatik kontroller aracılığıyla kesintisiz sürdürülebilmesini sağlayan bir yazılımdır. Diğer birçok kurumsal yazılım gibi web tabanlı olması ve hizmet odaklı çalışması tercih edilir. Hizmet masası için yardım masası, iletişim merkezi, çağrı merkezi gibi farklı isimler de yaygın olarak kullanılır. Hizmet Masası Olay Yönetimi, Problem Yönetimi, Değişiklik Yönetimi, Konfigürasyon Yönetimi, Sürüm Yönetimi, Kullanılabilirlik Yönetimi, Kapasite Yönetimi, Hizmet Seviyesi Yönetimi, IT Hizmetleri için Finansal Yönetim ve Hizmet Sürekliliği Yönetimi gibi alanlarda merkezi yönetim aracı konumundadır.

Hizmet Masası'nın sağladığı temel yetenekler:

  • Olay ve sorunların kayıt altına alınması
  • Kurumsal bilgi ağacının oluşturulması ve sorunların daha az zamanda çözülmesi
  • Hizmet kalitesinin sürekli ölçülmesi ve artırılması
  • Varlık ve kullanıcıların olay ve sorunlarla ilişkilendirilmesi
  • Varlıklar ve bilişim hizmetleri ile ilgili detaylı sorgu ve raporlar oluşturulmasına imkan sağlaması
  • ITIL/COBIT süreçlerinin sağlıklı bir biçimde yürütülmesini sağlaması
  • Web tabanlı bir yapı sayesinde her yerden kolayca erişilebilmesi
  • Gelişmiş iş akışı mekanizmaları ile bilişim hizmetlerinin takip edilmesi, hızlı ve kaliteli bir şekilde sürdürülmesi

Hizmet Masası, ITIL ve COBIT konularında beraber çalışmak veya verilen hizmetler ile ilgili sorularınızı iletmek için lütfen bizimle irtibata geçin.

Log Yönetimi

Log yönetimi, kurum ve işletmelerin sistemlerinde tutulan log kayıtlarının (İşletim Sistemi, Firewall (Güvenlik Duvarı), DHCP, E-Posta, Web Sunucusu, FTP, vb.) merkezi bir yapıda toplanması ve analiz edilmesi işlemidir. Log yönetiminde amaç, bilişim sistemlerinde oluşan sorun, hata ve güvenlik olaylarının tespit edilmesi ve kurumsal varlık ve faaliyetlere herhangi bir zarar vermeden müdahale edilmesi ile bu olay kayıtlarının güvenli bir biçimde saklanmasıdır. ISO 27001, HIPAA, SOX ve 5651 sayılı yasaya uyum sağlamak için bir log yönetimi yazılımı kullanılması zorunludur.

Bilişim sistemlerinde, kuruluşun ölçeği ile doğru orantılı olarak her gün milyonlarca kayıt oluşmaktadır. Bu miktarda log kaydının tek tek incelenmesi ve sonuçlar çıkarılması neredeyse imkansızdır. Log yönetimi yazılımlarının temel amacı bu soruna bir çözüm getirmektir. Bu kayıtların akıllı bir yapı içerisinde filtrelenmesi, ilişkilendirilmesi ve raporlanması önemlidir.

Log kaynakları kuruluşların yapı ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle aşağıdaki gibidir:

Etki alanı kayıtları;
kullanıcıların oturum açma/kapatma, hesap oluşturma, silme, değiştirme, yetkilendirme, vb. işlemleri ile ilgili kayıtlar
Dosya sunucusu kayıtları;
dosya sunucusunda bulunan dosyalara erişim ve yapılan işlemler (okuma, yazma, silme) ile ilgili kayıtlar
DHCP kayıtları;
bilgisayarların IP adres kayıtları
Mail sunucusu kayıtları;
e-posta sunucusu üzerinden gönderilen e-postalar ve ilgili kayıtlar
Uygulama sunucusu kayıtları;
uygulamalara erişim ve yapılan işlemler ile ilgili kayıtlar
Web filter kayıtları;
erişilen web siteleri ve içerikleri ile ilgili kayıtlar
Antivirüs kayıtları;
kullanıcı bilgisayarları ve sunucular üzerindeki virüs ve zararlı yazılımların kayıtları
IPS kayıtları;
ağ üzerinde gerçekleşen yetkisiz/zararlı aktiviteler ile ilgili kayıtlar
Veritabanı kayıtları;
veritabanı erişimi ve yapılan işlemler ile ilgili kayıtlar
Firewall kayıtları;
içe/dışa dönük gerçekleşen güvenlik olayları ile ilgili kayıtlar

Kimlik Yönetimi

Kimlik Yönetimi, bilgi işlem yapısı içerisinde yer alan kullanıcı kimliklerinin (etki alanı, işletim sistemi, veritabanı, kurumsal uygulama ve e-posta hesapları gibi) birbirileri ile ilişkilerinin tanımlanması ve merkezi olarak yönetilmesidir.

Kimlik yönetimi, kullanıcı hesaplarının yaşam döngüsü içerisinde meydana gelen değişikliklerin (hesap oluşturma, silme, rol atama, grup oluşturma, yetkilendirme, erişim denetimi sağlama ve şifre yönetimi gibi) tek bir noktadan yönetilmesini mümkün kılar. Belirtilen işlemler elle veya politikalar yardımıyla otomatik olarak yapılabileceği gibi, iş akışları çerçevesinde bir onay sistemi kullanılarak da yapılabilir. Sağlanan arayüzler sayesinde kullanıcılar belirli politikalar çerçevesinde yetki talep edebilir ve kendilerine ait kullanıcı hesaplarını izin verilen ölçüde yönetebilirler.

Ağ ve Sistem Yönetimi

Orta ve büyük ölçekli kuruluşların sürekli büyüyen karmaşık ağ ve sistem altyapılarının yönetimi, zor ve zaman alan bir görev olarak bilgi işlem ekiplerinin karşısına çıkmaktadır. Sistemlerde oluşan hatalar, ağ ile ilgili sorunlar ve yavaşlamalar tüm hizmet altyapısını tehlikeye atmaktadır.

Sistemde bulunan kritik sunucular gerçek zamanlı takip edilemediği için bu sunucularda meydana gelen sorunlar ve kaynak yetersizliklerine karşı önlemler zamanında alınamamaktadır. Ağ ve sistem yönetimi yazılımları bu noktada gerçek zamanlı ağ ve sistem performans takibi ve yönetimi imkanı sağlamakta, belirlenen eşik değerleri ve tanımlanan uyarılar çerçevesinde en az insan müdahalesi ile sistemlerin sürekli ve verimli çalışması konusunda temel araç olarak hizmet etmektedir.

Proje Yönetimi

Proje Yönetimi, bilişim projelerinin başlangıcından başarılı bir şekilde sonuçlandırılmasına kadar geçen süreçte planlama, görev dağılımı, izleme ve raporlama gibi işlevlerin yerine getirilmesini sağlayan uygulamaların bütünüdür. Bu amaçla kullanılan yazılımlar, proje yöneticisi ve ekibi tarafından belirlenecek proje yönetim metodu çerçevesinde, sürecin sağlıklı bir şekilde planlanması ve yürütülmesi konularında temel yardımcı araç olmalıdır. Ayrıca proje yönetiminin sağlıklı ilerlemesi için gerekli olan masaüstü yönetimi, hizmet masası gibi araçlar ile birlikte ve entegre çalışabilmelidir.

Etki Alanı Kurulumu ve Yönetimi

Etki alanı yapısı mevcut olmayan kurum ve işletmeler için etki alanı kurulumu, yapılandırması, yönetimi ve ilgili eğitimleri kapsayan hizmettir. Mevcut sistemlerinde etki alanı yapısına sahip kuruluşlar için güncelleme, taşıma ve güvenlik danışmanlığı gibi ek hizmetler sunulmaktadır.

Bizimle çalışmak, hizmetlerimiz ile ilgili bilgi almak veya sorularınızı iletmek için lütfen bize ulaşın.

Alangoya Bilgi Teknolojileri

bahçelievler mh. 323/1 cd.
gazi üniversitesi teknokent binası
no: 10/50C/135 gölbaşı/ankara
Başa Dön